”Synnytys on jotain, mikä on minulle naisena voimakkaalla ja intiimillä tavalla yhteistä kiinalaisen talonpojan, eskimon, etelä-amerikkalaisessa hökkelikylässä, paimentolaisteltassa ja afrikkalaisessa yhteisössä elävän naisen kanssa. Tämän vuoksi tapamme synnyttää on poliittinen kysymys. Siinä on kysymys jokaisen naisen oikeudesta synnyttää vapaudessa ja rakastavassa ympäristössä.”
- Sheila Kitzinger kirjassa Luonnonmukainen synnytys - Michel Odent
Oleelliselta minulle. En tule koskaan kohtaamaan ihmistä jonka käsitys maailmasta olisi identtinen kanssani, sillä meillä jokaisella on oma totuus, oma sisäinen tieto. Kun nainen astuu vanhemmuuden polulle raskauden myötä, alkaa hän selvemmin hahmottamaan miten paljon vaihtoehtoja liittyy lapsen nukuttamiseen, vaipattamiseen, syöttämiseen, kasvattamiseen ja kaikkeen mahdolliseen muuhun. Kirjakaupat notkuvat tietosanakirjan kokoisia vauvanopasraamattuja, joihin on kirjattu se oikea tapa. Olisi helpottavaa, jos joku ulkopuolinen kertoisi mikä olisi paras ratkaisu, kun tietämättömyys kuristaa. Ja juuri tuo tietämättömyyden, epävarmuuden ja kontrollista irti päästämisen tila on vanhemmuuden rikkaus ja kauhistus. Se on kasvun tila. Epävarmuuden hetkelle hiljentyminen tuo mahdollisuuden oman sisäisen totuuden esiinmarssiin. Kuka olen? Mitä haluan? Miten voin toteuttaa itseäni? Mitä tarvitsen? Miten kohtelen itseäni? Mikä minua pelottaa? Mitä voin oppia? Miten kohtaan haasteeni? Mitä ansaitsen? Miten lisään hyvinvointiani? Miten otan vastuuta? Avaimia pohdintoihin voi löytää mistä tahansa elämän varrelta, mutta mahdollisuus kysymysten avaamiseen on meidän omissa käsissämme.
Raskaus ja synnytys valmistelevat vanhemmuuteen. Synnytys, kuten vanhemmuus yleisestikin, on vastuunottoa niistä asioista joihin voimme vaikuttaa ja toisaalta ymmärrystä siihen, että on monia asioita, joita me emme voi kontrolloida vaikka kuinka toivoisimme. Ja sitten kun tilanteet eivät mene kuin Strömsössä, sitä joskus joutuu myöntämään tehneensä virheen tai aiheuttaneensa hankaluuksia. Se on suurta vastuunottoa, joka pelottaa jokaikistä ihmistä. Vastuu synnytykseen valmistautumisessa on valmiutta tehdä sisäistä työskentelyä oman totuuden äärellä. Mitkä asiat ovat oleellisia minulle? Omasta näkökulmastaan käsin voi sitten haluamallaan tavalla uppotua synnytykseen liittyvän kirjatiedon pariin. Kun tietää mitä synnytyksessä tapahtuu, millaisia vaihtoehtoja siihen liittyy ja mitkä käytännön keinot voivat tuoda hyvinvointia, on kerännyt hyvän lähtökohdan synnytyksen intensiiviseen kokemukseen. Kun on ottanut vastuun valmistautumisessa, niin sinne epävarmuuden hetkiin on turvallista upota. Minä tein kaikkeni ja nyt antaudun tälle virralle, jota en voi kontrolloida. Jollekin on hyvin selkeää, että elämänsä aikana kohtaamansa voimakkain kipu vaatii lääketieteen tarjoamat puudutteet ja toiselle lääkkeetön synnytys on haaste siinä missä korkeimman tunturin valloitus. Toiselle naiselle syy luonnonmukaiseen synnytykseen voi olla halu välttää toimenpiteisiin liittyvät riskit ja niiden vaikutukset lapsen tulevaan terveyteen. Ja sitten on niitä, joille on aivan sama. Tulee mitä on tullakseen.
Synnytyksen ruusunpunaisen kuplan rakentaminen on tapa tuoda näkyväksi synnytyksen kaikkia puolia. Epätoivon, pelon ja kivun lisäksi synnytykseen kuuluu voimaa, kauneutta, rakkautta ja nautintoa. Kun yleinen keskustelu korostaa kärsimyksen pimeyttä, yrittää luonnonmukainen synnytys kaataa ämpärikaupalla vaaleanpunaista hattaraa mustuutta lievittämään. Ja se vaaleanpunaisuuskin voi mennä liiallisuuksiin. On todellisuudenpakoista silmien sulkemista, jos kaikkia synnytyksen värejä ei nähdä, sillä koko spektri on läsnä kaikissa synnytyksissä.
Kaksi kuukautta sitten olen synnyttänyt toisen lapseni ja tunnen vieläkin kehossani tuoreet muistot supistuksista. Kuten synnytys aina, oli minunkin synnytykseni intensiivinen kokemus. Niin voimakas, että vaadin sen pysäyttämistä. NYT, pause! Kehoni oli viisaampi ja muutamaa supistusta myöhemmin oli sylissäni uunituore tyttäreni. Se intensiteetti säikäyttää ja tuntuu tsunamiaallon iskulta, minulle ei enää anneta mahdollisuutta olla kontrollissa. Kun luovutan ja päästän irti, antaudun virran voimalle. Ja hetkeä myöhemmin haukon henkeä uudelleensyntyneenä veden pinnalla, vastasyntynyt sylissäni. Syntymä ja kuolema ovat läsnä samassa hetkessä. Kun synnytän lastani, synnytän itseäni myös äidiksi. Kun lapseni syntyy, katoaa sikiö ja se kuka olin ennen tätä hetkeä. Kuolema näyttäytyy vanhan irti päästämisenä ja sen voima raastaa, intimiteetti paljastaa omia syvyyksiä.
Moni synnyttäjä ei halua katsoa kuvia synnytyksestään ihan välittömästi sen jälkeen, kun intensiteetti ja intimiteetti ovat vielä liian tuoreena iholla. Niin myös minä. Kun lopulta näin synnytyksestäni kuvatun videon, avautui silmieni eteen se tärkein, rakkaus. Epätoivon hetkellä katsoin ystävääni silmiin ja tiesin etten ole yksin. Tekstin välissä näkyvät kuvat ovat kaappauksia videolta ja se tulee kevään aikana julkisesti nähtäville (pysy siis kuulolla). Voin edelleen kirjoittaa muistikirjaani Kitzingerin lainauksen ja se tuntuu yhtä tärkeälle kuin seitsemän vuotta sitten. Jokaisella naisella on oikeus synnyttää vapaudessa ja rakastavassa ympäristössä. Juuri omalla tavallaan, spektrin kaikissa väreissä.