Raskaudenajan ravitsemukseen panostaminen kantaa pitkälle, sillä se paitsi tutkitusti ehkäisee monia raskausajan ongelmia (mm. vähentää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen), niin sen vaikutukset ulottuvat pitkälle vauvan tulevaan terveyteen kuten riskiin ylipainoon tai diabetekseen. Ruokavalioon kannattaa siis todella pistää huomiota, sillä sen vaikutukset ovat laajat. Tähän on oleellista saada myös puoliso orientoitumaan mukaan sillä uusia terveellisiä valintoja on tärkeä tehdä yhdessä ja niihin vaaditaan molempien sitoutumista. Yksi isoimmista lahjoista mitä lapselle voi raskausaikana antaa on terveelliseen ruokavalioon panostaminen. Tässä kohtaa tehdyt elämänmuutokset antavat myös hyvän pohjan siihen, että lapsen ruokavalio myöhemmin tulee olemaan hänen terveyttään ja hyvinvointiaan tukeva. Muutoksia kannattaa jo mahdollisuuksien mukaan aloittaa tekemään ennen raskautta, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä.
Ravinteiden tarve raskausaikana on suurentunut, kun uusi ihminen tarvitsee kasvamiseensa rakennusaineita. Tärkein pohja terveelle ja hyvinvoivalle raskaudelle on runsaasti erilaisia kasviksia sisältävä ruokavalio. Tutkimusten mukaan suoliston mikrobiomi on terveempi ja runsaampi, jos syö viikottain yli 30 eri kasvikunnan tuotetta (vihanneksia, hedelmiä, marjoja, siemeniä, pähkinöitä, palkokasveja, viljoja, yms). Kokeile vaikka vaihtaa vehnä muihin viljoihin, kuten tattariin, amaranttiin, hirssiin tai kvinoaan. Ole myös luova myös mausteiden käytössä! Erityisesti marjoja ja vihreitä kasviksia kannattaa syödä runsaasti ja näitä on helppo käyttää myös jauheina lisäten eri ruokiin. Itse sekoitan aamuisin valmissmoothien joukkoon esim. viherjauhetta, baobab-jauhetta ja acai-marjajauhetta ja näin saan nopeasti ja helposti terveellisen annoksen kuituja ja vitamiineja. Erilaisten kasvikunnan tuotteiden kuidut ovat tärkeää ravintoa, prebiootteja, suoliston hyville bakteereille. Voit helposti lisätä ruokavalioosi baobab-jauhetta, psylliumia, pähkinöitä ja siemeniä kuituja lisäämään. Mikrobiomiaan voi myös tukea syömällä hapatteita, kuten hapankaalia, kimchiä, tempeh, kefiiriä tai kiesaa (kaurajugurttia). Elimistösi soluista alle puolet on omiasi ja 50-60% soluista on kehoasi asuttavien bakteerien, sienien ja mikro-organismien. Ruokit siis paitsi itseäsi, myös muita kehosi asukkaita ja hyvinvointisi on riippuvainen yhteisestä tasapainosta. Annat mikrobiomisi myös perinnöksi lapsellesi, joten siihen kannattaa panostaa raskausaikana.
Erityisen tärkeää on maksimoida ravintoaineiden imeytyminen, johon liittyy vahvasti ruuansulatuksen normaali toiminta. Yksi antibiootikuuri sekoittaa suoliston bakteeritasapainoa ja sen vaikutukset voivat kestää jopa useamman vuoden. Myös stressi, ympäristön saasteet ja kemikaalit sekä ruuan torjunta-aineet häiritsevät suoliston mikrobiomin tasapainoa. Ihan niinkin yksikertainen asia kuin tiskikoneenpesuaine tutkitusti vaikuttaa suolistoon eli kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vaihtaa kaikki kodin puhdistusaineet luonnonmukaisiin versioihin tai tekee ne itse. Suoliston toiminnan häiriintyminen heikentää ravinteiden imeytymistä sekä altistaa lukemattomille sairauksille kuten diabetekselle ja masennukselle. Terve, rikas ja tasapainoinen mikrobiomi on siis yleisesti hyvinvoinnin perusta ja sen vaikutukset ulottuvat immuniteettiin, stressisietokykyyn ja mielialaan. Panostaminen kasvispainotteiseen, monipuoliseen (ne 30 kasvikunnan tuotetta!) ja mahdollisimman vähän prosessoituun ruokaan on tärkein pohja hyvinvoivalle raskaudelle. Huomioi, että kevyttuotteet ovat myös prosessoituja eli jos käytät maitotuotteita niin valitse täysrasvaiset tuotteet. Voit esimerkiksi tehdä itse terveellistä levitettä sekoittamalla voita, hamppu/oliiviöljyä ja kuivattuja yrttejä.
Mahdollisuuksien mukaan valitse tuoretta, luomua, lähellä tuotettua ja runsaasti vihreää väriä. Jos pystyt, luo pieni oma kasvimaa tai kasvata vaikka yrttejä ruukuissa, jotta pääset itse suoraan yhteyteen maan lahjojen kanssa. Voit myös ympäri vuoden kotona versottaa ja idättää itsellesi tuoretta syötävää. Erityisen tärkeää on lisätä vihreän syömistä, kuten esimerkiksi nokkonen, lehtikaali, idut, klorella, parsakaali, spirulina ja pinaatti. Tehomaatalous on heikentänyt maaperän ravinnerikkautta ja sen vuoksi tänä päivänä tuotetut kasvikunnan tuotteet sisältävät merkittävästi vähemmän ravinteita kuin 50 vuotta sitten. Tämä on lisäsyy kasvattaa enemmän itse, tukea pieniä paikallisia luomutiloja, käydä Rekossa ja ostaa biodynaamisen viljelyn tuotteita. Valitse myös kaupassa ravinnetiheämmät lajikkeet eli esimerkiksi jäävuorisalaatin sijasta lehtikaali. Luonnonantimia kuten metsämarjoja ja -sieniä voi kerätä ravintorikkaaksi lisäksi. Vältä ostamasta ulkomaisesta viljasta tehtyjä tuotteita, sillä niissä on suurempia glyfosaattijäämiä kuin suomalaisissa tuotteissa ja tässäkin luomu on turvallisin vaihtoehto.
Syö säännöllisesti 2-4 tunnin välein pieniä tasapainoisia aterioita, jolloin verensokeri pysyy paremmin tasapainossa. On tärkeää syödä rauhassa, aina kun mahdollista. Ravintoaineiden imeytymistä edistää ruuan perusteellinen pureskelu, joten käytä syömiseen vähintään 20min. Rauhallinen syömistahti antaa mahdollisuuden tuntea kylläisyyden tunteen ajoissa, jolloin tietää milloin on aika lopettaa. Raskausaikana on tärkeä kuunnella kehon viestejä riittävästä ruuan määrästä. Painonnousun määrä ei ole merkityksellistä itsessään vaan oleellista on millaisen ruokavalion kautta paino nousee. Raskaus tehostaa ravintoaineiden imeytymistä ja hoikalle odottajalle lisäkilot voivat olla tärkeitä imetyksen vararavinnoksi. Sen sijaan sokerilla ja vehnällä voi saada verensokeritasapainon heittelemään, mikä aiheuttaa ongelmia sekä odottajalla, että sikiölle. Oleellisinta ei siis ole ruuan määrä, vaan laatu.
Jos koet, että syömiseesi kuuluu ei niin terveellisiä valintoja, voit tehdä sopimuksia itsesi kanssa niihin liittyen. Esimerkiksi aina kun sipsit himottavat niin syöt ennen niitä avokadon tai ennen karkkeja kourallisen pähkinöitä. Usein sokerihimo on proteiinipulaa ja toisinaan jano ja nälkä sekottuvat toisiinsa. Helpointa välttyä vaikeilta himoilta on mennä kauppaan kylläisenä ja kävellä rivakasti vaarallisten hyllyjen ohi.
Proteiineja pitäisi joka aterialla saada kämmenellinen. Vaikka ei kuluttaisi paljoa eläinperäisiä tuotteita niin määrä täyttyy hyvin kun korvaa vähemmän laadukkaat hiilihydraatit (peruna, pasta, riisi, leipä) laadukkaimmilla (amarantti, kvinoa, tattari, siemenet, pähkinät). Ujuttele erilaisiin ruokiin esim. hampunsiemenjauhetta, riisiproteiinia tai chiansiemeniä niin proteiininsaanti on turvattu. Kun varmistat proteiinin saannin joka aterialla tuet verensokeritasapainoa samalla. Jos syöt eläinperäisiä tuotteita, niin panosta niiden laatuun, sillä eläinteollisuudessa käytetään antibiootteja, joiden jäämiä löytyy myös ruuasta. Antibioottijäämät voivat heikentää suoliston mikrobiomia, mikä vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Osta siis vaikka Rekon kautta luomulihaa, hanki paikalliselta metsästäjältä riistaa, vältä kasvatettua kalaa, osta vain luomuja maitotuotteita ja hanki luomumunat esimerkiksi Makupisteen muna-autolta.
Raskausaikana huolehdi riittävästä terveellisten rasvojen saannista. Hamppuöljy, ghee, neitsytoliiviöljy, pähkinät (muista liotus!) ja avokadot ovat mainioita rasvan lähteitä. Vältä auringonkukkaöljyä ja palmuöljyä. Vältä ruuan valmistamista rasvassa paistamalla vaan suosi höyrytystä, keittämistä ja uunissa kypsyttämistä. Parhaiten ruuan ravintoaineet säilyvät höyrytyksessä. Vältä ruuan valmistusta alumiinifoliossa, sillä samalla ruokaan liukenee alumiinia. Luuliemi on superravinteikas tapa saada vahvistusta immuniteettiin, suoliston hyvinvointiin ja kollageenin tuotantoon. Myös kalojen suhteen suosi villikalaa kasvatetun sijaan. Esimerkiksi kilohaili, muikku, seiti, siika, silli ja silakka ovat raskasmetallien osalta turvallisia ja myös luontoystävällisiä kalavalintoja.
Syömisen lisäksi muista juoda päivittäin riittävästi. Voit lisätä veden joukkoon sitruunaa tai juoda kofeiinitonta teetä, jos pelkkä veden juonti tuntuu vaikealle. Vedenpuhdistin on myös hyvä sijoitus omaan hyvinvointiin ja voi tehdä vedestä houkuttelevamman makuista. Vältä juomasta runsaasti sokeripitoisia nesteitä ja syö hedelmät mielummin kokonaisina kuin mehun muodossa. Sen sijaan vihreitä ja vihanneksia voit mehustaa ja sitä kautta saada helposti runsaasti ravintoaineita. Vadelmanlehtiteetä voi juoda raskauden puolivälistä eteenpäin 1-3 kuppia päivässä nostaen määrää kohti loppuraskautta. Sitä pidetään perinteisesti kohtua vahvistavana yrttinä. Sopivassa teesekoituksessa raskausaikaan on vadelmanlehden lisäksi nokkosta, mäkikuismaa, sitruunamelissaa ja poimunlehteä. Vaihtoehtoinen yrttisekoitus sisältää vadelmanlehteä, alfalfaa, nokkosenlehteä ja kauranversoa. Pyri välttämään kofeiinia mahdollisuuksien mukaan ja vaihda kahvi tai musta tee muuhun teehen tai sikurijuomaan. Erityisesti loppuraskaudessa panosta nesteytykseen, jotta synnytyksen alkaessa keho on nesteytetty ja hyvin ravittu eli jaksaa pitkälle.
Muista syödä raskausviikosta 36 lähtien kuusi taatelia päivässä! Se tutkitusti kypsyttää kehoa synnystä varten. Jos syöt reilummankokoisia medjool-taateleita niin niitä riittää kolme päivässä. Taateleita on toki turvallista syödä läpi raskauden, mutta huomioi niiden korkea sokeripitoisuus ja pysyttele muutamassa taatelissa päivittäin.
Ota helposti saataville terveellisiä välipalavaihtoehtoja, joita voit pitää myös matkassa mukana. Pähkinät, hedelmät ja vesipullo ovat hyvä valinta tien päälle. Kuivatut hedelmät ovat terveellisempi vaihtoehto karkeille ja pullalle, mutta omien mahdollisuuksien mukaan parasta on rajoittaa kaiken sokeripitoisen nauttimista. Vältä myös keinotekoisia makeutusaineita eli jätä mm kevytlimut pois. Kuivatuista marjoista mulperi, inkamarja ja goji voivat kotimaisten marjojen lisäksi toimia ravintorikkaana välipalana. Hedelmistä vähemmän sokeria sisältävät kiivit, omenat, greippi, nektariini, granaattiomena ja vesimeloni. Jos haluat ottaa pähkinöistä, viljoista ja siemenistä enemmän irti, liota ne vähentääksesi antiravinteiden määrää.
Tee muutoksia ruokavalioon omaan tahtiisi ja ole ylpeä jokaisesta terveemmästä valinnasta. Varsinkin alkuraskauden pahoinvoinnissa tärkeintä on saada vain syötyä ja ruokavalion terveellisyyttä ehtii pohtia kun pahoinvointi hellittää. Kutsu koko perhe mukaan muutokseen ja pyydä kumppania tekemään yhdessä parempia valintoja. Molempien panos on merkityksellinen vauvan hyvinvoinnille ja myös isän mikrobiomi vaikuttaa vauvan tulevaan terveyteen. Sikiöajan riittävä ja laadukas ravinteidensaanti vaikuttaa ihmisen koko loppuiän terveyteen ja hyvinvointiin. Tähtää siihen, että 80% valintoistasi ovat laadukkaita, jolloin voit nauttia niistä lopuista 20% valinnoista hyvällä mielellä. Ruuasta on tarkoitus myös nauttia, eikä ole hyödyllistä tehdä ravinnosta vain stressin lähdettä.
Ravinteiden tarve raskausaikana on suurentunut, kun uusi ihminen tarvitsee kasvamiseensa rakennusaineita. Tärkein pohja terveelle ja hyvinvoivalle raskaudelle on runsaasti erilaisia kasviksia sisältävä ruokavalio. Tutkimusten mukaan suoliston mikrobiomi on terveempi ja runsaampi, jos syö viikottain yli 30 eri kasvikunnan tuotetta (vihanneksia, hedelmiä, marjoja, siemeniä, pähkinöitä, palkokasveja, viljoja, yms). Kokeile vaikka vaihtaa vehnä muihin viljoihin, kuten tattariin, amaranttiin, hirssiin tai kvinoaan. Ole myös luova myös mausteiden käytössä! Erityisesti marjoja ja vihreitä kasviksia kannattaa syödä runsaasti ja näitä on helppo käyttää myös jauheina lisäten eri ruokiin. Itse sekoitan aamuisin valmissmoothien joukkoon esim. viherjauhetta, baobab-jauhetta ja acai-marjajauhetta ja näin saan nopeasti ja helposti terveellisen annoksen kuituja ja vitamiineja. Erilaisten kasvikunnan tuotteiden kuidut ovat tärkeää ravintoa, prebiootteja, suoliston hyville bakteereille. Voit helposti lisätä ruokavalioosi baobab-jauhetta, psylliumia, pähkinöitä ja siemeniä kuituja lisäämään. Mikrobiomiaan voi myös tukea syömällä hapatteita, kuten hapankaalia, kimchiä, tempeh, kefiiriä tai kiesaa (kaurajugurttia). Elimistösi soluista alle puolet on omiasi ja 50-60% soluista on kehoasi asuttavien bakteerien, sienien ja mikro-organismien. Ruokit siis paitsi itseäsi, myös muita kehosi asukkaita ja hyvinvointisi on riippuvainen yhteisestä tasapainosta. Annat mikrobiomisi myös perinnöksi lapsellesi, joten siihen kannattaa panostaa raskausaikana.
Erityisen tärkeää on maksimoida ravintoaineiden imeytyminen, johon liittyy vahvasti ruuansulatuksen normaali toiminta. Yksi antibiootikuuri sekoittaa suoliston bakteeritasapainoa ja sen vaikutukset voivat kestää jopa useamman vuoden. Myös stressi, ympäristön saasteet ja kemikaalit sekä ruuan torjunta-aineet häiritsevät suoliston mikrobiomin tasapainoa. Ihan niinkin yksikertainen asia kuin tiskikoneenpesuaine tutkitusti vaikuttaa suolistoon eli kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vaihtaa kaikki kodin puhdistusaineet luonnonmukaisiin versioihin tai tekee ne itse. Suoliston toiminnan häiriintyminen heikentää ravinteiden imeytymistä sekä altistaa lukemattomille sairauksille kuten diabetekselle ja masennukselle. Terve, rikas ja tasapainoinen mikrobiomi on siis yleisesti hyvinvoinnin perusta ja sen vaikutukset ulottuvat immuniteettiin, stressisietokykyyn ja mielialaan. Panostaminen kasvispainotteiseen, monipuoliseen (ne 30 kasvikunnan tuotetta!) ja mahdollisimman vähän prosessoituun ruokaan on tärkein pohja hyvinvoivalle raskaudelle. Huomioi, että kevyttuotteet ovat myös prosessoituja eli jos käytät maitotuotteita niin valitse täysrasvaiset tuotteet. Voit esimerkiksi tehdä itse terveellistä levitettä sekoittamalla voita, hamppu/oliiviöljyä ja kuivattuja yrttejä.
Mahdollisuuksien mukaan valitse tuoretta, luomua, lähellä tuotettua ja runsaasti vihreää väriä. Jos pystyt, luo pieni oma kasvimaa tai kasvata vaikka yrttejä ruukuissa, jotta pääset itse suoraan yhteyteen maan lahjojen kanssa. Voit myös ympäri vuoden kotona versottaa ja idättää itsellesi tuoretta syötävää. Erityisen tärkeää on lisätä vihreän syömistä, kuten esimerkiksi nokkonen, lehtikaali, idut, klorella, parsakaali, spirulina ja pinaatti. Tehomaatalous on heikentänyt maaperän ravinnerikkautta ja sen vuoksi tänä päivänä tuotetut kasvikunnan tuotteet sisältävät merkittävästi vähemmän ravinteita kuin 50 vuotta sitten. Tämä on lisäsyy kasvattaa enemmän itse, tukea pieniä paikallisia luomutiloja, käydä Rekossa ja ostaa biodynaamisen viljelyn tuotteita. Valitse myös kaupassa ravinnetiheämmät lajikkeet eli esimerkiksi jäävuorisalaatin sijasta lehtikaali. Luonnonantimia kuten metsämarjoja ja -sieniä voi kerätä ravintorikkaaksi lisäksi. Vältä ostamasta ulkomaisesta viljasta tehtyjä tuotteita, sillä niissä on suurempia glyfosaattijäämiä kuin suomalaisissa tuotteissa ja tässäkin luomu on turvallisin vaihtoehto.
Syö säännöllisesti 2-4 tunnin välein pieniä tasapainoisia aterioita, jolloin verensokeri pysyy paremmin tasapainossa. On tärkeää syödä rauhassa, aina kun mahdollista. Ravintoaineiden imeytymistä edistää ruuan perusteellinen pureskelu, joten käytä syömiseen vähintään 20min. Rauhallinen syömistahti antaa mahdollisuuden tuntea kylläisyyden tunteen ajoissa, jolloin tietää milloin on aika lopettaa. Raskausaikana on tärkeä kuunnella kehon viestejä riittävästä ruuan määrästä. Painonnousun määrä ei ole merkityksellistä itsessään vaan oleellista on millaisen ruokavalion kautta paino nousee. Raskaus tehostaa ravintoaineiden imeytymistä ja hoikalle odottajalle lisäkilot voivat olla tärkeitä imetyksen vararavinnoksi. Sen sijaan sokerilla ja vehnällä voi saada verensokeritasapainon heittelemään, mikä aiheuttaa ongelmia sekä odottajalla, että sikiölle. Oleellisinta ei siis ole ruuan määrä, vaan laatu.
Jos koet, että syömiseesi kuuluu ei niin terveellisiä valintoja, voit tehdä sopimuksia itsesi kanssa niihin liittyen. Esimerkiksi aina kun sipsit himottavat niin syöt ennen niitä avokadon tai ennen karkkeja kourallisen pähkinöitä. Usein sokerihimo on proteiinipulaa ja toisinaan jano ja nälkä sekottuvat toisiinsa. Helpointa välttyä vaikeilta himoilta on mennä kauppaan kylläisenä ja kävellä rivakasti vaarallisten hyllyjen ohi.
Proteiineja pitäisi joka aterialla saada kämmenellinen. Vaikka ei kuluttaisi paljoa eläinperäisiä tuotteita niin määrä täyttyy hyvin kun korvaa vähemmän laadukkaat hiilihydraatit (peruna, pasta, riisi, leipä) laadukkaimmilla (amarantti, kvinoa, tattari, siemenet, pähkinät). Ujuttele erilaisiin ruokiin esim. hampunsiemenjauhetta, riisiproteiinia tai chiansiemeniä niin proteiininsaanti on turvattu. Kun varmistat proteiinin saannin joka aterialla tuet verensokeritasapainoa samalla. Jos syöt eläinperäisiä tuotteita, niin panosta niiden laatuun, sillä eläinteollisuudessa käytetään antibiootteja, joiden jäämiä löytyy myös ruuasta. Antibioottijäämät voivat heikentää suoliston mikrobiomia, mikä vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Osta siis vaikka Rekon kautta luomulihaa, hanki paikalliselta metsästäjältä riistaa, vältä kasvatettua kalaa, osta vain luomuja maitotuotteita ja hanki luomumunat esimerkiksi Makupisteen muna-autolta.
Raskausaikana huolehdi riittävästä terveellisten rasvojen saannista. Hamppuöljy, ghee, neitsytoliiviöljy, pähkinät (muista liotus!) ja avokadot ovat mainioita rasvan lähteitä. Vältä auringonkukkaöljyä ja palmuöljyä. Vältä ruuan valmistamista rasvassa paistamalla vaan suosi höyrytystä, keittämistä ja uunissa kypsyttämistä. Parhaiten ruuan ravintoaineet säilyvät höyrytyksessä. Vältä ruuan valmistusta alumiinifoliossa, sillä samalla ruokaan liukenee alumiinia. Luuliemi on superravinteikas tapa saada vahvistusta immuniteettiin, suoliston hyvinvointiin ja kollageenin tuotantoon. Myös kalojen suhteen suosi villikalaa kasvatetun sijaan. Esimerkiksi kilohaili, muikku, seiti, siika, silli ja silakka ovat raskasmetallien osalta turvallisia ja myös luontoystävällisiä kalavalintoja.
Syömisen lisäksi muista juoda päivittäin riittävästi. Voit lisätä veden joukkoon sitruunaa tai juoda kofeiinitonta teetä, jos pelkkä veden juonti tuntuu vaikealle. Vedenpuhdistin on myös hyvä sijoitus omaan hyvinvointiin ja voi tehdä vedestä houkuttelevamman makuista. Vältä juomasta runsaasti sokeripitoisia nesteitä ja syö hedelmät mielummin kokonaisina kuin mehun muodossa. Sen sijaan vihreitä ja vihanneksia voit mehustaa ja sitä kautta saada helposti runsaasti ravintoaineita. Vadelmanlehtiteetä voi juoda raskauden puolivälistä eteenpäin 1-3 kuppia päivässä nostaen määrää kohti loppuraskautta. Sitä pidetään perinteisesti kohtua vahvistavana yrttinä. Sopivassa teesekoituksessa raskausaikaan on vadelmanlehden lisäksi nokkosta, mäkikuismaa, sitruunamelissaa ja poimunlehteä. Vaihtoehtoinen yrttisekoitus sisältää vadelmanlehteä, alfalfaa, nokkosenlehteä ja kauranversoa. Pyri välttämään kofeiinia mahdollisuuksien mukaan ja vaihda kahvi tai musta tee muuhun teehen tai sikurijuomaan. Erityisesti loppuraskaudessa panosta nesteytykseen, jotta synnytyksen alkaessa keho on nesteytetty ja hyvin ravittu eli jaksaa pitkälle.
Muista syödä raskausviikosta 36 lähtien kuusi taatelia päivässä! Se tutkitusti kypsyttää kehoa synnystä varten. Jos syöt reilummankokoisia medjool-taateleita niin niitä riittää kolme päivässä. Taateleita on toki turvallista syödä läpi raskauden, mutta huomioi niiden korkea sokeripitoisuus ja pysyttele muutamassa taatelissa päivittäin.
Ota helposti saataville terveellisiä välipalavaihtoehtoja, joita voit pitää myös matkassa mukana. Pähkinät, hedelmät ja vesipullo ovat hyvä valinta tien päälle. Kuivatut hedelmät ovat terveellisempi vaihtoehto karkeille ja pullalle, mutta omien mahdollisuuksien mukaan parasta on rajoittaa kaiken sokeripitoisen nauttimista. Vältä myös keinotekoisia makeutusaineita eli jätä mm kevytlimut pois. Kuivatuista marjoista mulperi, inkamarja ja goji voivat kotimaisten marjojen lisäksi toimia ravintorikkaana välipalana. Hedelmistä vähemmän sokeria sisältävät kiivit, omenat, greippi, nektariini, granaattiomena ja vesimeloni. Jos haluat ottaa pähkinöistä, viljoista ja siemenistä enemmän irti, liota ne vähentääksesi antiravinteiden määrää.
Tee muutoksia ruokavalioon omaan tahtiisi ja ole ylpeä jokaisesta terveemmästä valinnasta. Varsinkin alkuraskauden pahoinvoinnissa tärkeintä on saada vain syötyä ja ruokavalion terveellisyyttä ehtii pohtia kun pahoinvointi hellittää. Kutsu koko perhe mukaan muutokseen ja pyydä kumppania tekemään yhdessä parempia valintoja. Molempien panos on merkityksellinen vauvan hyvinvoinnille ja myös isän mikrobiomi vaikuttaa vauvan tulevaan terveyteen. Sikiöajan riittävä ja laadukas ravinteidensaanti vaikuttaa ihmisen koko loppuiän terveyteen ja hyvinvointiin. Tähtää siihen, että 80% valintoistasi ovat laadukkaita, jolloin voit nauttia niistä lopuista 20% valinnoista hyvällä mielellä. Ruuasta on tarkoitus myös nauttia, eikä ole hyödyllistä tehdä ravinnosta vain stressin lähdettä.
Lisäravinteet
Jos oma ravinteidensaanti mietityttää, voi turvautua lisäravinteisiin taatakseen riittävän hyvinvoinnin itselleen ja kasvavalle vauvalle. Lisäravinteet eivät koskaan voi korvata heikkoa ruokavaliota eli on tärkeää panostaa molempiin. Jos pystyt huolellisesti suunnittelemaan itsellesi monipuolisen ravinnerikkaan ruokavalion, voit hyvinkin välttää lähes kaikki lisäravinteet D-vitamiinia lukuun ottamatta. Esimerkiksi kahdella parapähkinällä päivässä varmistat päivittäisen seleenin tarpeen. Kuitenkin suurin osa meistä kiireisen arjen keskellä elävistä ei pysty pistämään ruuan hankintaan ja valmistamiseen niin paljon aikaa ja energiaa, että kaikki ravinteiden saanti olisi raskausaikana turvattu.
Vitamiinit ja kivennäisaineet kannattaa ottaa tiettyyn aikaan päivästä kunkin ominaisuuden mukaan. Tämä on vain suositus ja jos niiden ottaminen on hankala muistaa, niin on myös hyödyllistä ottaa ne mihin aikaan tahansa päivästä.
Aamuyöllä/aamulla heti herättyä kannattaa ottaa tyhjään vatsaan rauta ja sen imeytymisen tueksi c-vitamiini. Jos tämä aiheuttaa huonoa oloa niin ota rauta ruuan yhteydessä, mutta vältä samaan aikaan nauttimasta kahvia, teetä, viljoja, maitotuotteita tai kalsiumlisää. Monet odottajat laittavat rautalisän vessaan, jolloin sen ottaminen yöllisten pissareissujen yhteydessä on mahdollisimman helppoa. C-vitamiinia on hyvä ottaa pitkin päivää pieniä annoksia kerralla tukemaan immuniteettia ja terveitä kudoksia. Käytä ensisijaisesti ravintoperäistä C-vitamiinia kuten amla, acerola, camu camu, ruusunmarja, tyrni ja muut marjat.
Aamulla ota ennen ruokaa reilun vesilasin kanssa b-complex, jossa on folaattia. Tämä voi olla piristävä, joten se onparempi ottaa aamulla kuin illalla. B-ryhmän vitamiinit vaikuttavat punasolujen tuotantoon eli raudanpuutteisten on tärkeä käyttää tätä lisää. Ne vaikuttavat myös energiantuotantoon, hermoston toimintaan ja sikiön aivojen kehitykseen. B12-vitamiinin puutos liitetään tuoreiden tutkimusten mukaan myös raskausajan diabetekseen. Jos haluat tukea ruuansulatuksen heräämistä voit lisätä aamuveteen sitruunaa ja ripauksen suolaa.
Aamupalalla tai lounaan yhteydessä voi ottaa multivitamiinivalmisteen. Jos se aiheuttaa etovaa oloa niin ota illalla juuri ennen nukkumaan menoa. Erityisesti monivitamiinivalmisteen suhteen on tärkeää valita laadukas tuote. Huomioi, että valmisteessa ei esimerkiksi ole sekä kalsiumia, että rautaa, sillä ne vaikuttavat toistensa imeytymiseen. Laadukkaan valmisteen tunnistaa esimerkiksi siitä, että siinä ei ole synteettistä foolihappoa vaan folaattia. Monivitamiinivalmisteen sisällön mukaan voit arvioida miten paljon tarvitset listan muita ravintolisiä sen oheen. Voit myös vaihtoehtona monivitamiinivalmisteelle syödä erikseen eri vitamiineja ja hivenaineita.
Lounaan tai illallisen yhteydessä on hyvä hetki ottaa probioottilisä. Varsinkin Lactobacillus-kannasta saa parhaimman hyödyn kun sen ottaa (1-30min) ennen ruokaa, joka sisältää hiilihydraatteja ja rasvaa. Tutkimusten mukaan stressi ja ympäristön saasteet vaikuttaa mikrobiomiin ja sen vaikutuksia voi lieventää probioottivalmisteella, jolloin tukee immuniteettia ja parantaa ravintoaineiden imeytymistä. Probioottilisän avulla voi myös ehkäistä masennuksen tai ahdistuksen oireita. Erään tutkimuksen mukaan päivittäinen probiootin syöminen (kyseisessä tutkimuksessa Lactobacillus rhamnosus -kantaa 6 miljardia bakteeria päivittäin) vähensi masennusta ja ahdistuneisuutta raskausaikana ja sen jälkeen. Probioottilisä raskausaikana vähentää myös lapsen riskiä allergioihin ja atopiaan. Suomalaisessa tutkimuksessa alkuraskaudessa aloitettu päivittäinen probioottilisä (Lactobacillus rhamnosus ja Bifidobacterium lactis 10 miljardia kumpaakin) vaikutti sokeriaineenvaihduntaan ja ehkäisi raskausdiabetesta. Probioottilisä voi myös ehkäistä ja hoitaa bakteerivaginoosia sekä häätää B-ryhmän streptokokin (tutkimusten probioottikantoja ovat Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri ja Lactobacillus Salivarius). Tärkeä ravintolisä siis monin tavoin!
Lounalla tai illallisella voi ottaa kalaöljyä/ omega- DHA-valmistetta ja rasvaliukoisia vitamiineja D3 ja K2. Rasvaliukoiset vitamiinit ja öljylisät kannattaa ottaa rasvaisen ruuan yhteydessä, jotta ne imeytyvät tehokkaimmin. Omega-3 rasvahapot ovat tärkeitä sikiön neurologiselle kehitykselle ja vaikutukset voivat näkyä varhaislapsuuden kognitiivissa kyvyissä. Huomioi, että rasvahapot voivat herkästi härskiintyä eli osta laadukas tuote ja käytä se mahdollisimman pian (ei panttaamista jääkaapissa kuukausia). D-vitamiinin merkitystä kokonaisvaltaiselle terveydelle ei voi riittävästi painottaa ja paras tapa oman D-vitamiinilisän suuruden arvioimiseksi on arvojen mittaaminen ensin verikokeella. Tutkimusten mukaan 100mcg/4000IU D-vitamiinia on vielä turvallinen määrä, jonka avulla ylläpidetään riittävät arvot. Monille tuntematon K-vitamiini tukee kalsiumin imeytymistä luustoon sekä edistää veren hyytymistekijöitä.
Illallisella tai iltapalalla ota magnesium ja kalsium. Magnesium tukee unta ja vähentää ummetusta. Kalsium pitää huolta paitsi luuston ja hampaiden hyvinvoinnista edistää myös ruuansulatusentsyymien toimintaa. Sinkki tukee immuniteetin toimintaa, joten ota sitä erityisesti stressaavina aikoina ja sairastumisen aikaan. Sinkki myös vahvistaa kudoksia, luustoa sekä hiuksia ja sillä on vaikutusta raudan imeytymiseen.
Alla ehdotuksia valmisteista, joita voin suositella. Puhdas+ on laadukas ja kohtuuhintainen lisäravinteita valmistava suomalainen yritys, joiden tuotteiden ja tuotantotavan takana voin seisoa.
Koodilla rakkaudenkohtu saat Puhdas+ sivuilta tilauksesta -20%.
Aamuyö/aamu:
Aamulla ennen ruokailua:
Aamupala tai lounas:
Ennen lounasta tai illallista:
Lounaalla tai illallisella:
Illalla:
Yksilöllisten tarpeiden mukaan:
Ummetus
Laadukas ja riittävä magnesium-lisä tukee suolen toimintaa. Ruokavaliossa on tärkeää olla riittävästi kuituja ja niiden määrää on helppo lisätä esimerkiksi psyllium -valmisteella tai chian siemenillä. Ummetuksen hoidossa tärkeää on myös riittävä veden juonti. Sokeri, vehnä, prosessoitu ruoka ja liha voivat pahentaa ummetusta, joten niiden vaikutuksia kannattaa seurata. Hapatetut ruuat ja probiootit voivat myös helpottaa ummetusta. Liikkuminen (esim kävely, jooga) tukee myös suoliston toimintaa. Ulostamisen olisi hyvä tapahtua vähintään kerran päivässä.
Suonikohjut ja peräpukamat
Raskauden aiheuttamat hormonaaliset muutokset sekä kasvavan vatsan luoma paine rasittavat laskimoverenkiertoa ja aiheuttavat monille suonikohjuja (sääriin, reisiin, häpyhuuliin, emättimeen) tai peräpukamia. Molempien avuksi kannattaa ottaa fyysisiä harjoitteita, kuten päivittäistä kävelyä, lempeää joogaa sekä riittävää lepoa. Osteopatiasta voi olla myös merkittävää apua. Peräpukamien ehkäisyssä on oleellista myös ummetuksen ehkäisy. Lisäravinteista tutkitusti apua voi tarjota rannikkomännyn kuoriuute (ei suositella raskauden ensimmäiseen kolmannekseen). Sitrusflavonoideista erityisesti rutiini on tutkimuksissa osoittautunut vähentävän suonikohjujen ja peräpukamien oireita.
Matalat rauta-arvot
Jos olet ollut elämässäsi pitkiä aikoja kasvissyöjä tai vegaani, ovat rautavarastosi todennäköisesti matalat ja voit aloittaa rautalisän heti raskauden alusta. Ferritiinimittaus on suositeltavaa, jotta tiedät rautavarastosi, sillä hemoglobiini ei yksistään kerro rauta-arvoja. Apteekin vahvemmista valmisteista Ferrodan on yksi parhaiten siedetyistä. Voit säilyttää rautalisää vessassa ja ottaa sen öisten vessakäyntien yhteydessä. Muista syödä myös b-ryhmän vitamiineja ja c-vitamiinia tukeaksesi raudan imeytymistä. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat sinkinpuutoksen altistavan raudanpuutteelle, joten ota iltaisin sinkkilisää. Spirulina tutkitusti tukee rautavarastojen kasvua. Huomioithan, että ostat laadukkaan valmisteen, jotta tuote on turvallinen ja aloita valmisteen käyttö nostamalla annosta hiljalleen. Nokkosta voi lisätä suoraan ruokiin tai hyödyntää teenä. Rautapitoiset clorella, alfalfa ja moringa ovat myös hyvä lisä esim. jauheena smoothien joukkoon. Biomedin poronmaksakapseleita voi nauttia 2-3 päivässä, jos muuten ei syö maksavalmisteita (päivittäinen maksimiannos A-vitamiinille on 10 000 IU).
Repeämien ehkäisy synnytyksessä
Synnytyksen kululla ja ponnistusvaiheella on merkitystä repeämien ehkäisyssä. Esimerkiksi ammeessa oleilu ja omaan tahtiin ponnistaminen vähentävät repeämän riskiä. Vauvan pään olisi hyvä syntyä hallitusti ja tätä voi tukea omalla kädellä tai pyytää kätilöä sen tekemään. Merkittävä riski repeämälle on hiivatulehdusten ja bakteerivaginoosin aiheuttama kudosten haurastuminen eli mikrobiomin tasapainottaminen on ensisijaista (sokereita välttävä tasapainoinen ruokavalio ja probioottilisät). Yleisesti kudosten joustavuutta ja vahvuutta lisää ravinteikas monipuolinen ruokavalio ja riittävä veden juonti. Lisäravinteista merkitystä voi olla kollageenilisällä, C-vitamiinilla ja sinkillä. Välilihan hieronta öljyllä (kuismaöljy tai kookosöljy) voi auttaa valmistelemaan kudoksia synnytykseen.
Ennenaikaisen lapsivesikalvojen puhkeamisen ehkäisy
Sikiön kannalta olisi hyvä, että lapsivesikalvot pysyisivät ehjinä mahdollisimman pitkään synnytyksessä. Kun lapsivesikalvot puhkeavat, altistuu sikiö mikrobeilleja jos synnytys venyy kasvaa riski infektiolle. Alfalipoiinihappo on tutkimuksissa osoittanut lupaavasti ehkäisevän lapsivesikalvojen ennenaikaista puhkeamista.
Sitrusflavonoidit vähentävät tulehduksen riskiä, mikä vähentää todennäköisyyttä lapsivesikalvojen puhkeamiseen ennenaikaisesti. Hyvällä ruokavaliolla ja stressin vähentämisellä on suurin merkitys tulehduksien ehkäisyyn, mutta lisäravinteista tukena voivat olla probiootit, sinkki ja C-vitamiini. N-asetyylikysteiini on voimakas antioksidantti, joka voi vähentää tulehduksen riskiä.
GBS-kolonisaation ehkäisy
Probioottien käyttö viimeisen raskauskolmanneksen aikana voi häätää B-ryhmän streptokokin elimistöstä.
Virtsatietulehdukset
Huolehdi riittävästä nesteytyksestä. Voit hyödyntää raskausaikana karpalovalmisteita (jauhe, kapselit, mehu, pakaste) ja niiden lisäksi ottaa vielä C-vitamiinia. Vähennä myös ruokavaliosta sokeripitoiset ruuat ja nopeat hiilihydraatit (vehnä, riisi). Voit juoda sianpuolukkateetä kupin päivässä neljän tunnin välein ensimmäisten päivien ajan ja tämän jälkeen kupin päivässä, kuitenkin maksimissaan 10 päivän ajan.
Alkuraskauden pahoinvointi
B6-vitamiini 10-25 mg (muodossa P-5-P) useamman kerran päivässä (yhteensä max 100mg/vrk) on tutkimusten mukaan auttanut pahoinvoinnin ehkäisyssä. Myös C- ja K-vitamiinit saattavat helpottaa oloa.
Kohonneet verenpaineet ja raskausmyrkytys
Ei ole varmaa, miten paljon ruokavalion kautta voidaan ehkäistä näitä ongelmia, mutta ruokavalion parantamisesta on myös kokonaisvaltaista hyötyä. Tutkimusnäyttö ei ole selkeää, mutta joitain tutkimuksia löytyy siitä, että lisäravinteista magnesium, calsium, CoQ10, folaatti, B6-vitamiini ja D-vitamiini voivat auttaa ehkäisemään pre-eklampsiaa tai ainakin hidastamaan sen etenemistä. Samoja asioita alleviivaa Dr Brewer's diet, jossa fokus on siinä, että raskaana oleva saa riittävästi ravintoaineita, proteiineja ja suolaa. Ruokavalion tehoa ei ole tieteellisesti tutkittu, mutta moni on kokenut saaneensa siitä apua.
Närästys ja refluksi
Silicum Tonic –piihappovalmiste muodostaa suojaavan kalvon limakalvoille ja voi lievittää närästyksen ja refluksin aiheuttamia hankalia tuntemuksia
Suoliston huono kunto
Monella meistä on moninaisista syistä suolisto huonossa kunnossa. Taustalla voi olla antibioottikuureja, stressiä, ympäristön kemikaaleja tai muita tekijöitä. Suoliston kuntoa tukevat probiootit, L-glutamiini, kollageeni ja MCT, sinkki, ruoansulatusentsyymit ja black stuff.
Päänsärky
Huolehdi, että olet riittävän nesteytetty (ota käyttöön esim elektrolyyttijuomat) ja että saat riittävästi magnesiumia. Jos taustalla on lihasjumeja, voi avuksi olla jooga, venyttely, osteopatia, akupunktio ja guasha-käsittely. Voit levittää tiikeribalsamia iholle kipeisiin kohtiin, niskaan ja korvien taa helpottamaan päänsärkyä.
Kohdunkaulan arpikudos
Jos kohdunkaulalta on otettu näytepaloja tai siinä on muuten arpikudosta, saattaa se jo raskausaikana kipuilla ja synnytyksessä avautumisvaiheessa tuntua vihloen. Ulkomailla kotikätilöt suosittelevat helokkiöljyä (evening primrose oil) päivittäin kohdunsuulle hierottuna rv 37 lähtien ja/tai suun kautta otettuna (1000mg/vrk). Tästä ei ole tieteellistä näyttöä, mutta sitä voi halutessaan kokeilla. Myös sinkki, c-vitamiini ja sitrusbioflavonoidit tukevat kudosten hyvinvointia.
Jodi
Jos käytät jodioimatonta suolaa ja syöt vähän valmisruokia niin voit harkita jodilisää, joka kannattaa ottaa aamuisin/aamupäivisin. Suositeltu päivittäinen maksimi on 500 mikrogrammaa jodia. Tarkista ensin, miten paljon jodia multivitamiinilisässä on. Jodin puute voi vaikuttaa kipirauhasen toimintaan.
Ilokaasun käyttö synnytyksessä
Ilokaasu kuluttaa B12-vitamiinin varastoja, joten lisää kannattaa käyttää, jos synnytyksessään on käyttänyt ilokaasua.
Myös akupunktiosta voi saada tukea erilaisiin raskausajan ongelmiin.
Koodilla rakkaudenkohtu saat Puhdas+ sivuilta tilauksesta -20%.
Voit lukea raskausaikana vältettävistä yrteistä fytonomi Annina Uimosen kirjoituksesta.
Jos oma ravinteidensaanti mietityttää, voi turvautua lisäravinteisiin taatakseen riittävän hyvinvoinnin itselleen ja kasvavalle vauvalle. Lisäravinteet eivät koskaan voi korvata heikkoa ruokavaliota eli on tärkeää panostaa molempiin. Jos pystyt huolellisesti suunnittelemaan itsellesi monipuolisen ravinnerikkaan ruokavalion, voit hyvinkin välttää lähes kaikki lisäravinteet D-vitamiinia lukuun ottamatta. Esimerkiksi kahdella parapähkinällä päivässä varmistat päivittäisen seleenin tarpeen. Kuitenkin suurin osa meistä kiireisen arjen keskellä elävistä ei pysty pistämään ruuan hankintaan ja valmistamiseen niin paljon aikaa ja energiaa, että kaikki ravinteiden saanti olisi raskausaikana turvattu.
Vitamiinit ja kivennäisaineet kannattaa ottaa tiettyyn aikaan päivästä kunkin ominaisuuden mukaan. Tämä on vain suositus ja jos niiden ottaminen on hankala muistaa, niin on myös hyödyllistä ottaa ne mihin aikaan tahansa päivästä.
Aamuyöllä/aamulla heti herättyä kannattaa ottaa tyhjään vatsaan rauta ja sen imeytymisen tueksi c-vitamiini. Jos tämä aiheuttaa huonoa oloa niin ota rauta ruuan yhteydessä, mutta vältä samaan aikaan nauttimasta kahvia, teetä, viljoja, maitotuotteita tai kalsiumlisää. Monet odottajat laittavat rautalisän vessaan, jolloin sen ottaminen yöllisten pissareissujen yhteydessä on mahdollisimman helppoa. C-vitamiinia on hyvä ottaa pitkin päivää pieniä annoksia kerralla tukemaan immuniteettia ja terveitä kudoksia. Käytä ensisijaisesti ravintoperäistä C-vitamiinia kuten amla, acerola, camu camu, ruusunmarja, tyrni ja muut marjat.
Aamulla ota ennen ruokaa reilun vesilasin kanssa b-complex, jossa on folaattia. Tämä voi olla piristävä, joten se onparempi ottaa aamulla kuin illalla. B-ryhmän vitamiinit vaikuttavat punasolujen tuotantoon eli raudanpuutteisten on tärkeä käyttää tätä lisää. Ne vaikuttavat myös energiantuotantoon, hermoston toimintaan ja sikiön aivojen kehitykseen. B12-vitamiinin puutos liitetään tuoreiden tutkimusten mukaan myös raskausajan diabetekseen. Jos haluat tukea ruuansulatuksen heräämistä voit lisätä aamuveteen sitruunaa ja ripauksen suolaa.
Aamupalalla tai lounaan yhteydessä voi ottaa multivitamiinivalmisteen. Jos se aiheuttaa etovaa oloa niin ota illalla juuri ennen nukkumaan menoa. Erityisesti monivitamiinivalmisteen suhteen on tärkeää valita laadukas tuote. Huomioi, että valmisteessa ei esimerkiksi ole sekä kalsiumia, että rautaa, sillä ne vaikuttavat toistensa imeytymiseen. Laadukkaan valmisteen tunnistaa esimerkiksi siitä, että siinä ei ole synteettistä foolihappoa vaan folaattia. Monivitamiinivalmisteen sisällön mukaan voit arvioida miten paljon tarvitset listan muita ravintolisiä sen oheen. Voit myös vaihtoehtona monivitamiinivalmisteelle syödä erikseen eri vitamiineja ja hivenaineita.
Lounaan tai illallisen yhteydessä on hyvä hetki ottaa probioottilisä. Varsinkin Lactobacillus-kannasta saa parhaimman hyödyn kun sen ottaa (1-30min) ennen ruokaa, joka sisältää hiilihydraatteja ja rasvaa. Tutkimusten mukaan stressi ja ympäristön saasteet vaikuttaa mikrobiomiin ja sen vaikutuksia voi lieventää probioottivalmisteella, jolloin tukee immuniteettia ja parantaa ravintoaineiden imeytymistä. Probioottilisän avulla voi myös ehkäistä masennuksen tai ahdistuksen oireita. Erään tutkimuksen mukaan päivittäinen probiootin syöminen (kyseisessä tutkimuksessa Lactobacillus rhamnosus -kantaa 6 miljardia bakteeria päivittäin) vähensi masennusta ja ahdistuneisuutta raskausaikana ja sen jälkeen. Probioottilisä raskausaikana vähentää myös lapsen riskiä allergioihin ja atopiaan. Suomalaisessa tutkimuksessa alkuraskaudessa aloitettu päivittäinen probioottilisä (Lactobacillus rhamnosus ja Bifidobacterium lactis 10 miljardia kumpaakin) vaikutti sokeriaineenvaihduntaan ja ehkäisi raskausdiabetesta. Probioottilisä voi myös ehkäistä ja hoitaa bakteerivaginoosia sekä häätää B-ryhmän streptokokin (tutkimusten probioottikantoja ovat Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri ja Lactobacillus Salivarius). Tärkeä ravintolisä siis monin tavoin!
Lounalla tai illallisella voi ottaa kalaöljyä/ omega- DHA-valmistetta ja rasvaliukoisia vitamiineja D3 ja K2. Rasvaliukoiset vitamiinit ja öljylisät kannattaa ottaa rasvaisen ruuan yhteydessä, jotta ne imeytyvät tehokkaimmin. Omega-3 rasvahapot ovat tärkeitä sikiön neurologiselle kehitykselle ja vaikutukset voivat näkyä varhaislapsuuden kognitiivissa kyvyissä. Huomioi, että rasvahapot voivat herkästi härskiintyä eli osta laadukas tuote ja käytä se mahdollisimman pian (ei panttaamista jääkaapissa kuukausia). D-vitamiinin merkitystä kokonaisvaltaiselle terveydelle ei voi riittävästi painottaa ja paras tapa oman D-vitamiinilisän suuruden arvioimiseksi on arvojen mittaaminen ensin verikokeella. Tutkimusten mukaan 100mcg/4000IU D-vitamiinia on vielä turvallinen määrä, jonka avulla ylläpidetään riittävät arvot. Monille tuntematon K-vitamiini tukee kalsiumin imeytymistä luustoon sekä edistää veren hyytymistekijöitä.
Illallisella tai iltapalalla ota magnesium ja kalsium. Magnesium tukee unta ja vähentää ummetusta. Kalsium pitää huolta paitsi luuston ja hampaiden hyvinvoinnista edistää myös ruuansulatusentsyymien toimintaa. Sinkki tukee immuniteetin toimintaa, joten ota sitä erityisesti stressaavina aikoina ja sairastumisen aikaan. Sinkki myös vahvistaa kudoksia, luustoa sekä hiuksia ja sillä on vaikutusta raudan imeytymiseen.
Alla ehdotuksia valmisteista, joita voin suositella. Puhdas+ on laadukas ja kohtuuhintainen lisäravinteita valmistava suomalainen yritys, joiden tuotteiden ja tuotantotavan takana voin seisoa.
Koodilla rakkaudenkohtu saat Puhdas+ sivuilta tilauksesta -20%.
Aamuyö/aamu:
- rauta 20-200mg tarpeesta ja rautavaraistoista riippuen
- 50-1000mg c-vitamiinia - ota tätä pitkin päivää 50-500mg annoksia
Aamulla ennen ruokailua:
- b-complex (jossa folaattia 400-800 mcg) - tämä ei tarpeen jos multivitamiinissa riittävästi b-ryhmän vitamiineja
Aamupala tai lounas:
Ennen lounasta tai illallista:
Lounaalla tai illallisella:
Illalla:
- magnesium 400-600mg
- kalsium 600mg
- sinkki 15-25mg
Yksilöllisten tarpeiden mukaan:
Ummetus
Laadukas ja riittävä magnesium-lisä tukee suolen toimintaa. Ruokavaliossa on tärkeää olla riittävästi kuituja ja niiden määrää on helppo lisätä esimerkiksi psyllium -valmisteella tai chian siemenillä. Ummetuksen hoidossa tärkeää on myös riittävä veden juonti. Sokeri, vehnä, prosessoitu ruoka ja liha voivat pahentaa ummetusta, joten niiden vaikutuksia kannattaa seurata. Hapatetut ruuat ja probiootit voivat myös helpottaa ummetusta. Liikkuminen (esim kävely, jooga) tukee myös suoliston toimintaa. Ulostamisen olisi hyvä tapahtua vähintään kerran päivässä.
Suonikohjut ja peräpukamat
Raskauden aiheuttamat hormonaaliset muutokset sekä kasvavan vatsan luoma paine rasittavat laskimoverenkiertoa ja aiheuttavat monille suonikohjuja (sääriin, reisiin, häpyhuuliin, emättimeen) tai peräpukamia. Molempien avuksi kannattaa ottaa fyysisiä harjoitteita, kuten päivittäistä kävelyä, lempeää joogaa sekä riittävää lepoa. Osteopatiasta voi olla myös merkittävää apua. Peräpukamien ehkäisyssä on oleellista myös ummetuksen ehkäisy. Lisäravinteista tutkitusti apua voi tarjota rannikkomännyn kuoriuute (ei suositella raskauden ensimmäiseen kolmannekseen). Sitrusflavonoideista erityisesti rutiini on tutkimuksissa osoittautunut vähentävän suonikohjujen ja peräpukamien oireita.
Matalat rauta-arvot
Jos olet ollut elämässäsi pitkiä aikoja kasvissyöjä tai vegaani, ovat rautavarastosi todennäköisesti matalat ja voit aloittaa rautalisän heti raskauden alusta. Ferritiinimittaus on suositeltavaa, jotta tiedät rautavarastosi, sillä hemoglobiini ei yksistään kerro rauta-arvoja. Apteekin vahvemmista valmisteista Ferrodan on yksi parhaiten siedetyistä. Voit säilyttää rautalisää vessassa ja ottaa sen öisten vessakäyntien yhteydessä. Muista syödä myös b-ryhmän vitamiineja ja c-vitamiinia tukeaksesi raudan imeytymistä. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat sinkinpuutoksen altistavan raudanpuutteelle, joten ota iltaisin sinkkilisää. Spirulina tutkitusti tukee rautavarastojen kasvua. Huomioithan, että ostat laadukkaan valmisteen, jotta tuote on turvallinen ja aloita valmisteen käyttö nostamalla annosta hiljalleen. Nokkosta voi lisätä suoraan ruokiin tai hyödyntää teenä. Rautapitoiset clorella, alfalfa ja moringa ovat myös hyvä lisä esim. jauheena smoothien joukkoon. Biomedin poronmaksakapseleita voi nauttia 2-3 päivässä, jos muuten ei syö maksavalmisteita (päivittäinen maksimiannos A-vitamiinille on 10 000 IU).
Repeämien ehkäisy synnytyksessä
Synnytyksen kululla ja ponnistusvaiheella on merkitystä repeämien ehkäisyssä. Esimerkiksi ammeessa oleilu ja omaan tahtiin ponnistaminen vähentävät repeämän riskiä. Vauvan pään olisi hyvä syntyä hallitusti ja tätä voi tukea omalla kädellä tai pyytää kätilöä sen tekemään. Merkittävä riski repeämälle on hiivatulehdusten ja bakteerivaginoosin aiheuttama kudosten haurastuminen eli mikrobiomin tasapainottaminen on ensisijaista (sokereita välttävä tasapainoinen ruokavalio ja probioottilisät). Yleisesti kudosten joustavuutta ja vahvuutta lisää ravinteikas monipuolinen ruokavalio ja riittävä veden juonti. Lisäravinteista merkitystä voi olla kollageenilisällä, C-vitamiinilla ja sinkillä. Välilihan hieronta öljyllä (kuismaöljy tai kookosöljy) voi auttaa valmistelemaan kudoksia synnytykseen.
Ennenaikaisen lapsivesikalvojen puhkeamisen ehkäisy
Sikiön kannalta olisi hyvä, että lapsivesikalvot pysyisivät ehjinä mahdollisimman pitkään synnytyksessä. Kun lapsivesikalvot puhkeavat, altistuu sikiö mikrobeilleja jos synnytys venyy kasvaa riski infektiolle. Alfalipoiinihappo on tutkimuksissa osoittanut lupaavasti ehkäisevän lapsivesikalvojen ennenaikaista puhkeamista.
Sitrusflavonoidit vähentävät tulehduksen riskiä, mikä vähentää todennäköisyyttä lapsivesikalvojen puhkeamiseen ennenaikaisesti. Hyvällä ruokavaliolla ja stressin vähentämisellä on suurin merkitys tulehduksien ehkäisyyn, mutta lisäravinteista tukena voivat olla probiootit, sinkki ja C-vitamiini. N-asetyylikysteiini on voimakas antioksidantti, joka voi vähentää tulehduksen riskiä.
GBS-kolonisaation ehkäisy
Probioottien käyttö viimeisen raskauskolmanneksen aikana voi häätää B-ryhmän streptokokin elimistöstä.
Virtsatietulehdukset
Huolehdi riittävästä nesteytyksestä. Voit hyödyntää raskausaikana karpalovalmisteita (jauhe, kapselit, mehu, pakaste) ja niiden lisäksi ottaa vielä C-vitamiinia. Vähennä myös ruokavaliosta sokeripitoiset ruuat ja nopeat hiilihydraatit (vehnä, riisi). Voit juoda sianpuolukkateetä kupin päivässä neljän tunnin välein ensimmäisten päivien ajan ja tämän jälkeen kupin päivässä, kuitenkin maksimissaan 10 päivän ajan.
Alkuraskauden pahoinvointi
B6-vitamiini 10-25 mg (muodossa P-5-P) useamman kerran päivässä (yhteensä max 100mg/vrk) on tutkimusten mukaan auttanut pahoinvoinnin ehkäisyssä. Myös C- ja K-vitamiinit saattavat helpottaa oloa.
Kohonneet verenpaineet ja raskausmyrkytys
Ei ole varmaa, miten paljon ruokavalion kautta voidaan ehkäistä näitä ongelmia, mutta ruokavalion parantamisesta on myös kokonaisvaltaista hyötyä. Tutkimusnäyttö ei ole selkeää, mutta joitain tutkimuksia löytyy siitä, että lisäravinteista magnesium, calsium, CoQ10, folaatti, B6-vitamiini ja D-vitamiini voivat auttaa ehkäisemään pre-eklampsiaa tai ainakin hidastamaan sen etenemistä. Samoja asioita alleviivaa Dr Brewer's diet, jossa fokus on siinä, että raskaana oleva saa riittävästi ravintoaineita, proteiineja ja suolaa. Ruokavalion tehoa ei ole tieteellisesti tutkittu, mutta moni on kokenut saaneensa siitä apua.
Närästys ja refluksi
Silicum Tonic –piihappovalmiste muodostaa suojaavan kalvon limakalvoille ja voi lievittää närästyksen ja refluksin aiheuttamia hankalia tuntemuksia
Suoliston huono kunto
Monella meistä on moninaisista syistä suolisto huonossa kunnossa. Taustalla voi olla antibioottikuureja, stressiä, ympäristön kemikaaleja tai muita tekijöitä. Suoliston kuntoa tukevat probiootit, L-glutamiini, kollageeni ja MCT, sinkki, ruoansulatusentsyymit ja black stuff.
Päänsärky
Huolehdi, että olet riittävän nesteytetty (ota käyttöön esim elektrolyyttijuomat) ja että saat riittävästi magnesiumia. Jos taustalla on lihasjumeja, voi avuksi olla jooga, venyttely, osteopatia, akupunktio ja guasha-käsittely. Voit levittää tiikeribalsamia iholle kipeisiin kohtiin, niskaan ja korvien taa helpottamaan päänsärkyä.
Kohdunkaulan arpikudos
Jos kohdunkaulalta on otettu näytepaloja tai siinä on muuten arpikudosta, saattaa se jo raskausaikana kipuilla ja synnytyksessä avautumisvaiheessa tuntua vihloen. Ulkomailla kotikätilöt suosittelevat helokkiöljyä (evening primrose oil) päivittäin kohdunsuulle hierottuna rv 37 lähtien ja/tai suun kautta otettuna (1000mg/vrk). Tästä ei ole tieteellistä näyttöä, mutta sitä voi halutessaan kokeilla. Myös sinkki, c-vitamiini ja sitrusbioflavonoidit tukevat kudosten hyvinvointia.
Jodi
Jos käytät jodioimatonta suolaa ja syöt vähän valmisruokia niin voit harkita jodilisää, joka kannattaa ottaa aamuisin/aamupäivisin. Suositeltu päivittäinen maksimi on 500 mikrogrammaa jodia. Tarkista ensin, miten paljon jodia multivitamiinilisässä on. Jodin puute voi vaikuttaa kipirauhasen toimintaan.
Ilokaasun käyttö synnytyksessä
Ilokaasu kuluttaa B12-vitamiinin varastoja, joten lisää kannattaa käyttää, jos synnytyksessään on käyttänyt ilokaasua.
Myös akupunktiosta voi saada tukea erilaisiin raskausajan ongelmiin.
- Anu Lampinen (Kamppi)
- Gandul Saris-Sauri (Korso-Rekola)
Koodilla rakkaudenkohtu saat Puhdas+ sivuilta tilauksesta -20%.
Voit lukea raskausaikana vältettävistä yrteistä fytonomi Annina Uimosen kirjoituksesta.